Zimné športy v Tatrách

16. februára 2024

Vysoké Tatry boli odjakživa miestom, kde sa stretáva nádherná príroda s bohatými možnosťami pre športovcov. Od pokojných turistických chodníčkov po vzrušujúce lyžiarske výstupy. Apartmánový dom Lebenski ponúka vďaka svojej výhodnej polohe jednoduchý a rýchly prístup k väčšine lyžiarskych stredísk, bežkárskym trasám, ale aj k obľúbeným turistickým bodom. Ktoré to sú?

Lyžovanie pre všetkých

Apartmánový dom Lebenski ponúka priamo z jeho prahu prístup k majestátnym štítom Vysokých Tatier. Vyššia nadmorská výška umožňuje podmienky pre lyžovanie v niektorých strediskách ešte aj v máji. Na území Tatier je vybudovaných viacero lyžiarskych stredísk pre začiatočníkov, rodiny s deťmi či pokročilých lyžiarov. Medzi najobľúbenejšie patria Štrbské pleso či Tatranská Lomnica. Pre rodiny s deťmi, ktoré sa učia lyžovať je ideálnou voľbou Jakubkova lúka v Starom Smokovci.

Zimná turistika

Zimné športy sa lyžovaním v Tatrách nekončia. Hory pokryté snehom si môžete užiť aj na zimnej turistike. Jednou z možností je výstup k Téryho chate v Malej Studenej doline. Ide o najvyššie položenú chatu v Tatrách, ktorá je otvorená celoročne. Počas zimnej uzávery je možné túru k Téryho chate absolvovať zo Starého Smokovca cez Hrebienok. Neďaleko je Zamkovského chata, známa aj ako Zamka, s ľahšími turistickými trasami. Obľúbenou turistikou je aj výstup k Chate pri Zelenom plese, známej aj ako Brnčalka. Počas zimnej uzávery je možné túru absolvovať po žltej trase z parkoviska Biela voda. Výstup k chate po tejto trase trvá približne tri hodiny.

Teryho chata

Téryho chata (zdroj: teryhochata.sk).
Bežkárske trasy a skialpinizmus

Cez Vysoké Tatry vedie veľa bežkárskych trás, ktoré by nadšenci zimných športov rozhodne nemali obísť. Z Apartmánového domu Lebenski môžete navštíviť areály bežeckého lyžovania, nachádzajúce na Štrbskom Plese a v Tatranskej Lomnici. Na obe sa z Apartmánového domu Lebenski jednoducho a bez starostí dostanete napríklad aj tatranskou električkou. Zastávka Pekná Vyhliadka je od apartmánov vzdialená do 100 metrov.

Okrem bežiek či lyžovania si v Tatrách môžete vychutnať aj skialpy. Urobiť tak môžete v športových areáloch na Štrbskom Plese aj v Tatranskej Lomnici. Pokročilí lyžiari obľubujú najmä výstup k Téryho chate, na Popradské pleso, Hrebienok či Sliezsky dom. V tomto prípade je potrebné brať ohľad na peších turistov a ich bezpečnosť.

Sánkovanie z Hrebienka

Ak by lyžovanie či turistika nestačili, deti môžete potešiť aj sánkovačkou na najdlhšej sánkarskej trati z Hrebienka do Starého Smokovca. Nadšenie je možné znásobiť aj nočnou sánkovačkou, pri ktorej im okrem hviezd určite zablikajú aj oči.

Máte záujem o informácie k projektu Lebenski z prvej ruky?
Prihláste sa na odber noviniek.