Túry, ktoré je v Tatrách možné absolvovať aj počas zimnej uzávery

30. marca 2023
Napriek sezónnej uzávere vo Vysokých Tatrách je stále k dispozícii približne 20 kilometrov značkovaných turistických chodníkov. Sprístupnené sú predovšetkým chodníky vedúce k vysokohorským chatám. Vybrať sa môžete napríklad k najvyššie položenej Téryho chate, ktorá je otvorená celoročne už 87 rokov.
Zimné dobrodružstvo na Prednom Solisku
Predné Solisko je jedným z najnižších vrchov vo Vysokých Tatrách, no v zimných mesiacoch sa stáva najvyšším voľne dostupným vrcholom na Slovensku. Na výstup na Predné Solisko totiž nie je potrebné žiadne povolenie či lezecká výbava. Turistom sa z vrcholu ponúkajú výhľady do Furkotskej a Mlynickej doliny. Túru je ideálne začať na Štrbskom Plese, kde sa napojíte na modrú turistickú značka. Vedie pod lanovkou smerom k Chate pod Soliskom. Tam prejdete na červenú značku a prudkým stúpaním cez skalnatý terén a ľadové úseky pokračujete nahor.
Pri Solisku a Štrbskom Plese ešte zostaneme. Už niekoľko desaťročí je totiž atraktívnym cieľom aj pre lyžiarov. Pred osemdesiatimi rokmi, v roku 1943 bol na Štrbskom plese uvedený do prevádzky prvý elektricky poháňaný lyžiarsky vlek v Tatrách aj na celom Slovensku. Prvý vlek bol dlhý tri kilometre s prevýšením 490 metrov a obsluhoval tri zjazdovky zo Soliska. Vtedajší lyžiari sa pred vstupom na vlek opásali koženým opaskom. Na zjazdovku ich ťahalo dopravné lano. Technológiu prvého vleku na Slovensku priniesla švajčiarska firma von Roll.
Nádherné výhľady z najvyššie položenej chaty
Téryho chata v Malej Studenej doline je najvyššie položenou vysokohorskou chatou vo výške 2015 m. n. m. Celoročne ju navštevujú nielen peší turisti, ale aj skialpinisti a horolezci. V súčasnosti je možné sa k Téryho chate dostať zo Starého Smokovca podľa počasia za tri až štyri hodiny. O pohodu, ktorú dnes chata poskytuje v podobe občerstvenia a ubytovania sa zaslúžil predovšetkým lekár a priekopník horolezectva Edmund Téry, ktorý inicioval jej výstavbu. Pri stavebných prácach sa striedalo 125 pracovníkov a nosičov, ktorí na vlastných chrbtoch vyniesli až do Malej Studenej doliny 50 ton materiálu.
Počas zimnej uzávery je možné túru k Téryho chate absolvovať zo Starého Smokovca cez Hrebienok. Odtiaľ trasa pokračuje po červenej značke smerom k Rázcestiu Zamkovského chate. Nasleduje náročné stúpanie nasledujúc zelenú značku až k samotnej Téryho chate. Odmenou po príchode do Malej Studenej doliny sú pohľady na štíty, ktorými je Téryho chata obklopená. Žltá stena, Prostredný hrot, Široká veža, Ľadový štít, Snehový štít, Baranie rohy a týčia sa tu aj Pyšný a Lomnický štít.
Téryho chata
Téryho chata (zdroj: teryhochata.sk).
Vychutnajte si túru na Zamkovského chatu
V južnej časti Malej Studenej doliny sa nachádza aj Zamkovského chata. ľudovo nazývaná aj Zamka. Vybrať sa k nej môžete opäť zo Starého Smokovca cez Hrebienok. Cestu naň si môžete skrátiť pozemnou lanovkou. Z Hrebienka pôjdete po červenej značke. Po ceste môžete vidieť Bilíkovú aj Rainerovu chatu. Očaria vás aj kaskády Studeného potoka, Obrovský vodopád či výhľady do tatranskej kotliny. Túra na Zamkovského chatu patrí medzi menej náročné a často je vyhľadávaná aj rodinami s deťmi.
Na čo pri horskej turistike v zime nezabudnúť?
Túra v zimnom období si vyžaduje svedomitú prípravu, bez ohľadu na fyzickú zdatnosť a skúsenosti. Na Horskej záchrannej službe alebo v Turistickom informačnom centre v Starom Smokovci sa vždy informujte o stave turistických chodníkov. Zistite, aké bude počasie. Ak je vysoká pravdepodobnosť snehových zrážok alebo vetra, zvážte, či by nebolo lepšie túru odložiť. Sledujte tiež stupeň lavínového nebezpečenstva na stránke Strediska lavínovej prevencie. Ani na jednu z týchto túr sa nevyberte bez špeciálnej zimnej výbavy. Nezabudnite najmä na cepín a turistické mačky.
Máte záujem o informácie k projektu Lebenski z prvej ruky?
Prihláste sa na odber noviniek.