Tatranské horské chaty ako súčasť kultúrneho dedičstva

30. júla 2023

Horské chaty vo Vysokých Tatrách sú symbolom lásky k prírode, odvahy a pohostinnosti. Ide o miesta, kde sa stretávajú rôzne životné príbehy. Chatárov, nosičov aj návštevníkov, ktorí tu po náročnej túre prespia alebo sa občerstvia teplým jedlom.

Vysoké Tatry. Nádherný, ale aj drsný svet. V našich veľhorách sa počasie mení tak rýchlo ako hodnoty pulzu počas výstupu na niektorý z vrchov. Našťastie, existujú bezpečné útočiská, ktoré poskytujú turistom úkryt pred nepredvídateľnými poveternostnými podmienkami a dávajú priestor na nabratie nových síl či doplnenie energie.

Chaty vo Vysokých Tatrách sú významnou súčasťou našej kultúry a histórie. Tieto klenoty vznikli vďaka odvážnym a odhodlaným ľuďom, ktorí do nich vložili nielen svoju prácu, ale aj srdce. Predstavujú synonymum súdržnosti v prostredí, kde sa človek často stretáva so silou nevyspytateľnej prírody. Napriek modernizácii a technologickému pokroku si udržiavajú tradičnú atmosféru.

Kde hľadať útočisko vo Vysokých Tatrách?

Ideálnym východiskovým bodom tatranského dobrodružstva je Bilíková chata. Tento horský hotel sa nachádza vo výške 1255 m. n. m. tesne pod strediskom Hrebienok, do ktorého viete prísť zo Starého Smokovca buď pešo, alebo lanovkou. Pomenovali ju na počesť lyžiara a pretekára Pavla Bilíka. Počas 2. svetovej vojny ho zajali Nemci a popravili na Kežmarskom hrade.

Chata pri Zelenom plese

V Doline Zeleného plesa nájdete nádherné ľadovcové jazero. Zelené pleso je výnimočné svojou zelenkastou farbou. Prví bádatelia si ju nevedeli vysvetliť. Preto vymysleli povesť o oslnivom zelenom drahokame, ktorý spadol do plesa z Jastrabej veže. Na východnom brehu jazera vo výške 1 551 m. n. m. stojí Chata pri Zelenom plese. Je otvorená celoročne, ponúka jedlá, nápoje a ubytovanie turistickej kategórie.

Zaujímavým turistickým bodom je aj Zbojnícka chata vo Veľkej Studenej doline. Nachádza sa v nadmorskej výške 1 960 m. n. m. a má zaujímavú históriu. Vznikla v roku 1907 ako poľovnícka chata. Pôvodne jednoizbovú kamennú stavbu prestavali a po troch rokoch ju sprístupnili verejnosti. Názov Zbojnícka chata je odvodený od názvov prírodných útvarov nachádzajúcich sa vo Veľkej Studenej doline – Zbojníckych plies, Zbojníckeho sedla a Zbojníckej kopy. Prívlastok “zbojnícky” sa pravdepodobne spája s pytliakmi, ktorí dolinu v minulosti navštevovali. Na Zbojnícku chatu vedie trasa od Hrebienka smerom na Bilíkovu chatu a ďalej na Téryho chatu. Cesta následne vedie cez Priečne sedlo až k Zbojníckej chate.

Téryho chata

Najvyššie položenou chatou s celoročnou prevádzkou je Téryho chata. Nachádza sa vo výške 2 015 m. n. m. pri Piatich Spišských plesách. Dostanete sa k nej zo Starého Smokovca cez Hrebienok, Obrovský vodopád a Zamkovského chatu. Ubytovacie kapacity chaty tvorí 24 postelí. Nechýba jedáleň s výberom teplých polievok a hlavných jedál. V okolí Téryho chaty môžete tráviť čas turistikou, prechodmi cez sedlá, horolezectvom, skialpinizmom, ale aj oddychom pri jazerách.

Najvyššie položená (2 250 m. n. m.) a najmladšia. Tieto prívlastky patria Chate pod Rysmi. Materiál na chatu dopravovala tatranská železnica a v doline vojaci. Stavali ju 93 dní. Robotníci zažili aj dramatické chvíle, keď museli čeliť snehovej víchrici. Chatu pod Rysmi otvorili v roku 1933. Odvtedy ju niekoľkokrát poškodili kamenné i snehové lavíny. Aktuálne zaisťuje počas letnej sezóny od 15. júna do 31. októbra nielen stravovanie, ale aj ubytovanie v nocľahárni alebo v jedálni na dlážke. Okolo Chaty pod Rysmi vedie turistický chodník na Rysy, vrch nachádzajúci sa na slovensko-poľskej hranici.

Apartmánový dom Lebenski je ideálnym východiskovým bodom pre akúkoľvek turistiku vo Vysokých Tatrách. Z vysokohorských chát je k projektu Lebenski najbližšie Bilíková chata. Pohodlne sa k nej dostanete pešo alebo si cestu hore môžete skrátiť pozemnou lanovkou na Hrebienok. Odtiaľ následne vedú turistické trasy aj k Zbojníckej či napríklad Téryho chate. Ak sa rozhodnete pre túru k Chate pod Rysmi, je vhodné začať pri Štrbskom alebo Popradskom plese. K obom sa pohodlne dostanete Tatranskou elektrickou železnicou zo zastávky Pekná Vyhliadka, ktorá je od apartmánov Lebenski vzdialená len 100 metrov.

Máte záujem o informácie k projektu Lebenski z prvej ruky?
Prihláste sa na odber noviniek.