Apartmánový dom Lebenski bude chrániť titánzinková strecha

28. februára 2023
V projekte Apartmánového domu Lebenski sme vo februári začali s búracími prácami. Predchádzala im základná príprava staveniska, ako oplotenie staveniska, zariadenie bunkoviska či zapojenie stavebných prípojok. Síce sme ešte len na začiatku stavebnej realizácie, postupne vám v našich blogoch predstavíme jednotlivé súčasti projektu Lebenski.
Apartmánový dom Lebenski je spojením kvalitnej architektúry, zelených riešení, ale aj poctivých materiálov. Takým je aj titánzinková krytina, ktorá bude pokrývať celú budovu. Je vyrobená z oceľového plechu, ktorý je pokrytý dvomi vrstvami titánzinku, teda zinku s prímesou titánu a medi. Titánzinok je zároveň ekologický materiál, ktorý je plne recyklovateľný. Kam až siaha história tejto krytiny?
Zinok ako základ
Špecialitou titánzinkovej strechy je práve spomínaný zinok, ktorý sa vyznačuje svojou vysokou odolnosťou voči korózii, dlhou životnosťou a vysokou recyklovateľnosťou. Jeho história a využitie siaha až do obdobia pred naším letopočtom, keď sa zinok v rôznych zliatinách využíval na výrobu dekoratívnych predmetov alebo predmetov do domácnosti.
Okolo roku 1805 sa vyvinul proces valcovania zinku, čím sa stal príťažlivou alternatívou k drahým medeným a ťažkým oloveným plechom. Prvé továrne, ktoré spracovávali zinok na použitie pre strešné krytiny, vznikli v Sliezskom regióne a v Belgicku, kde sa nachádzali bane bohaté na zinok. V roku 1811 bol zinok prvýkrát použitý ako strešný materiál, a to na Kostole sv. Bartolomeja v Liège v Belgicku.
Pozinkovaný Paríž
Ak by sme hľadali mesto, ktorého strechy sú najviac pokryté zinkom, bol by ním jednoznačne Paríž. V polovici 19. storočia zažil Paríž výrazný nárast počtu obyvateľov. Napoleon III. poveril urbanistu Haussmanna plánmi na rozsiahlu renováciu Paríža. Popri čistení ulíc a budovaní osvetlenia bolo potrebné vymeniť aj strechy verejných budov. Poverený urbanista zvolil práve pozinkovaný plech. Už v tom čase sa s ním ľahšie pracovalo a jednoduchšia bola aj inštalácia.
Strechy Paríža
Strechy Paríža (zdroj: elements.envato.com).
Pozinkované strechy boli v danej dobe novým produktom modernej architektúry. Dodnes pokrývajú viac ako 80 % parížskych striech. Architektonickou novinkou sa v nasledujúcich rokoch inšpirovali aj ďalšie krajiny vrátane Holandska, kde si buržoázia osvojila štýl francúzskych striech, ktoré boli nielen funkčné, ale aj estetické. V priebehu 20. storočia sa použitie zinku v architektúre rozšírilo a stalo bežným materiálom na výrobu krytiny, rúr, líšt, okapov a ďalších stavebných prvkov.
Napriek tomu, že pozinkované strechy boli už v danom období považované za odolné, obsahovali olovo, čo spôsobovalo, že materiál bol náchylný na praskanie. Neskôr sa preto začali vyrábať titánzinkové strechy, ktoré sú vďaka prídavku titánu a medi pevnejšie a stabilnejšie.
Výhody titánzinku
V súčasnosti chráni strecha z titánzinku napríklad najvyššie položenú chatu vo Vysokých Tatrách, Chatu pod Rysmi, ale napríklad aj Chatu M. R. Štefánika pod Ďumbierom. Pokrýva taktiež Grand Hotel Kempinski vo Vysokých Tatrách, ale aj Kaštieľ v Gbeľanoch.
Chata M.R. Štefánika pod Ďumbierom.
Chata M.R. Štefánika pod Ďumbierom (zdroj: rheinzink.com).
Prečo je titánzinková krytina ideálnou voľbou práve do vysokohorského prostredia? Je vysoko odolná voči korózii spôsobenej vlhkosťou, kyselinami či soľou. Rovnako dobre však odoláva aj extrémne nízkym horským teplotám, silným vetrom či búrkam. Je rezistentná aj voči UV žiareniu, čo znamená, že si udržuje svoju farbu a vzhľad po desiatky rokov.
Významnou prednosťou titánzinkovej strechy je jej dlhá životnosť. Patrí medzi najtrvácnejšie a najodolnejšie typy striech. Ak je správne osadená a následne pravidelne udržiavaná, môže vydržať osemdesiat až sto rokov, v závislosti napríklad aj od klimatických podmienok. Z estetického hľadiska prináša charakteristická šedá farba titánzinkovej krytiny moderný a minimalistický vzhľad, ktorý splynie s akýmkoľvek, vidieckym či mestským prostredím.
Titánzinková strecha je okrem iného aj recyklovateľná. Titán a zinok sú kovové prvky, ktoré je možné recyklovať bez straty ich vlastností. Kovové materiály sa pri recyklácii rozpustia alebo roztavia, takže môžu byť znovu použité na výrobu nových predmetov, čo je prínosné pre životné prostredie a udržateľnosť.
Máte záujem o informácie k projektu Lebenski z prvej ruky?
Prihláste sa na odber noviniek.