6 tipov na rodinné aktivity vo Vysokých Tatrách

25. júla 2024



Vysoké Tatry nie sú len pre náročných turistov, športovcov a wellness nadšencov. Ponúkajú tiež množstvo aktivít pre rodiny s deťmi. V tomto článku vám prinášame overené tipy, ako stráviť rodinnú dovolenku v Tatrách plnú zábavy a aktívneho odpočinku.

1. Rodinné túry a náučné chodníky

Tatry ponúkajú viaceré nenáročné turistické trasy, ktoré sú vhodné aj pre rodiny s deťmi. Jednou z najobľúbenejších trás je okruh Hrebienok – Bilíkova chata – vodopády Studeného potoka – Rainerova chata – Hrebienok, ktorý meria približne 3 km. Na Hrebienok sa môžete s deťmi pohodlne vyviezť aj pozemnou lanovkou zo Starého Smokovca.

Popradské pleso je obľúbené útočisko pre rekreačných turistov, cyklistov, ale aj rodiny s deťmi. Ideálne je vybrať sa naň zo Štrbského Plesa. Prechádzka k Popradskému plesu je pohodová, s miernym stúpaním v dĺžke štyri kilometre a trvá asi jeden a pol hodiny. Trasa je súčasťou náučného chodníka Lesom medzi Plesom a plesom.

Náučný chodník Pramenisko v Tatranskej Lomnici je ďalšou zaujímavým okruhom, ktorý meria asi 3,5 kilometra. Začína pri Expozícii tatranskej prírody v Tatranskej Lomnici. Informačné tabule opisujú jedinečné územie Prameniska, kde voda zohráva kľúčovú úlohu. Pramenisko je príkladom tatranských podmáčaných jelšových lesov, s vodou v podobe jarčekov, potokov a stojatých vôd, pričom hladina spodnej vody je blízko povrchu. Je zaradené medzi 72 národne významných mokradí a patrí do siete európsky významných biotopov Natura 2000. Táto lokalita predstavuje najstarší a najzachovalejší lesný porast tohto typu v Tatrách, s minimálnym vplyvom ľudskej činnosti, čím si zachováva charakter prírodného lesa.

Túra s deťmi
Túra s deťmi.
2. Lanovky

Jazda lanovkou je skvelý spôsob, ako spoznať Tatry z inej perspektívy. Tatranské lanovky sú obľúbené medzi turistami všetkých vekových kategórií. Lanovku vedúcu z Tatranskej Lomnice na Lomnický štít vybudovali v 30. rokoch 20. storočia a predstavovala svetový unikát. Má niekoľko etáp. Prvá etapa vedie z Tatranskej Lomnice na medzistanicu Štart. Druhá etapa pokračuje zo Štartu na Skalnaté pleso, kde premáva moderná 15-miestna gondola a tretia etapa je zo Skalnatého plesa na Lomnický štít.

Pre rodiny s deťmi je namiesto Lomnického štítu ideálnou alternatívou sedačková lanovka do Lomnického sedla. To je otvorené pre turistov len počas letnej sezóny. Z Lomnického sedla sa pohodlnou prechádzkou po turistickom chodníku so zelenou značkou dostanete až na Veľkú Lomnickú vežu (2215 m), ktorá je nielen úžasným vyhliadkovým bodom, ale aj najvyšším štítom v Lomnickom hrebeni.

3. Jediná jaskyňa vo Vysokých Tatrách

Belianska jaskyňa je jediná sprístupnená vo Vysokých Tatrách a patrí medzi najviac navštevované na Slovensku. Nachádza sa v lokalite Tatranská Kotlina. Priestory jaskyne boli známe už v 18. storočí, keď ich skúmali hľadači pokladov, ktorí na stenách zanechali cenné nápisy. Verejnosti bola jaskyňa sprístupnená v roku 1882. Belianska jaskyňa je známa svojimi bizarnými skalnými útvarmi a bohatou kalcitovou a sintrovou výzdobou. Návštevníkov očaria jazierka, vodopády alebo napríklad tzv. Hudobná sieň, ktorá dostala pomenovanie podľa zvukov dopadajúcich kvapiek vody na hladinu jazierka.

Prehliadkový okruh má dĺžku 1370 metrov s prevýšením 125 metrov. Na trase prejdete približne 870 schodov. Celková dĺžka prehliadky trvá približne 70 minút. Celá trasa je zabezpečená a osvetlená. Jaskyňa patrí medzi prvé v Európe, kde sa zaviedlo umelé elektrické osvetlenie.

Belianska jaskyňa
Belianska jaskyňa.
4. Člnkovanie na Štrbskom Plese

Člnkovanie je neodmysliteľnou súčasťou Štrbského plesa už od 19. storočia, keď bolo pri jazere vybudované prvé mólo a prístrešok. Vtedy išlo o ľudovú zábavu, ktorú však ochranári v osemdesiatych rokoch minulého storočia zakázali. Hlavným dôvodom bol najvyšší, piaty stupeň ochrany, do ktorého toto jazero patrí.

Aktivitu obnovili v roku 2008 po dvadsaťpäť ročnej prestávke. Tento rok je k dispozícii pre návštevníkov spolu 21 člnov. Medzi nimi sú väčšie i menšie člny, kanoe, ale aj svadobný čln. Štrbské Pleso je takmer polovicu roka pokryté ľadom. Počas letnej turistickej sezóny ho však môžete spolu s deťmi ako jediné v Tatrách preveslovať.

Štrbské pleso
Štrbské pleso.
5. Adrenalínové zážitky

Rodiny, ktoré hľadajú trochu adrenalínu sa môžu v Tatrách poobzerať po horských kárach alebo bobovej dráhe. Trojkilometrová asfaltová trať horských kár začína na medzistanici Štart a končí pri stanici kabínkovej lanovky Tatranská Lomnica.

Bobová dráha v Tatranskej Lomnici nie je žiadnou novinkou. Je v prevádzke už 20 rokov. Jej dĺžka je 482 metrov. Jazdu na bobovej dráhe môžu v sprievode rodiča absolvovať deti od 3 rokov.

6. Kultúra v Tatrách

Tatry ponúkajú aj množstvo kultúrnych a vzdelávacích zážitkov. V Tatranskej Lomnici sa okrem jedinečnej lanovky a adrenalínových zážitkov nachádza aj Múzeum Tatranského národného parku. Históriou regiónu od praveku až po súčasnosť vás prevedie Podtatranské múzeum v Poprade. Dvadsať kilometrov od Starého Smokovca môžete navštíviť napríklad aj Kežmarský hrad. Pochádza z 13. storočia a je jediným úplne zachovaným hradom na Spiši.

Máte záujem o informácie k projektu Lebenski z prvej ruky?
Prihláste sa na odber noviniek.