Objavujte Tatry na dvoch kolesách

26. júna 2024



Tatry nie sú len o vysokohorských túrach. Čoraz populárnejšou voľbou je objavovať naše veľhory na bicykli. Región Vysoké Tatry ponúka celkovo až 39 značených či odporúčaných cyklotrás. Na svoje si preto prídu nielen rodiny s deťmi či rekreační cyklisti, ale aj športovci, ktorí sa neboja limitov.

Najdlhšia je Podtatranská cyklomagistrála

Cyklotrasy sú vo Vysokých Tatrách rozdelené farebne podľa charakteru a náročnosti danej trasy. Červenou sú označené cyklomagistrály, teda diaľkové trasy. Najdlhšou je Podtatranská cyklomagistrála, ktorá má približne 65 kilometrov. Začína v Lysej Poľane, pokračuje v Ždiari, Tatranskej Lomnici a v rámci Vysokých Tatier končí v Podbanskom. Trasa je náročná profilom i dĺžkou, no ponúka Tatry ako na dlani s úžasnými výhľadmi. Podtatranskú cyklomagistrálu si často vyberajú skúsení cyklisti, avšak zvládnuť by ju mohli aj tí rekreační, keďže okrem stúpania či klesania ponúka aj oddychové úseky a dostatok možností na občerstvenie. Druhou cyklomagistrálou je Popradská cyklomagistrála. Je kratšia, má 25,4 kilometra a z Popradu sa ňou dostanete až k Bielemu potoku v Liptovskej Tepličke, kde končí. Trasa vedie cez mesto Svit, Lopušnú dolinu a obec Šuňava. Cyklistom sa počas tejto cesty otvára pohľad na najvyššie štíty Vysokých Tatier, ale aj pohorie Kozie chrbty, ktoré hrebeňom oddeľuje Vysoké a Nízke Tatry.


Zdroj: elements.envato.com.
Náročnejšie trasy mimo magistrál

Modrou farbou sú vo Vysokých Tatrách značené cyklotrasy vedúce mimo hlavných ciest, ktorých cieľom sú väčšinou obľúbené horské lokality. Ide o kratšie, no náročnejšie trasy na kondíciu, keďže na väčšine z nich je potrebné stúpať do kopca. Vychutnať si môžete napríklad cyklotúru zo Štrbského plesa až k Popradskému. Je ideálna pre tých, ktorí hľadajú stredne náročnú trasu s krásnymi výhľadmi a prírodnými scenériami. Dĺžka celého okruhu je 19 kilometrov a trasu zvládnu aj mierne zdatnejšie deti.

Ak bude vašou východiskovou pozíciou Apartmánový dom Lebenski, zaujímavou trasou môže byť cyklotúra na Sliezsky dom. Z Horného Smokovca sa vyberiete do Starého Smokovca, Tatranských Zrubov až do Tatranskej Polianky, kde sa napojíte na modrú jednosmernú horskú trasu, ktorá vás dovedie až k Sliezskemu domu pri Velickom plese. Táto cyklotrasa je určená primárne pre ľudí s dobrou kondíciou, keďže je počas nej potrebné prekonať približne 650 výškových metrov. Ide o druhý najvyšší bod, kam sa dá na Slovensku dostať na bicykli. Vyššie je už iba Kráľova hoľa. Cestou hore vás bude sprevádzať výhľad na náš najvyšší, Gerlachovský štít.


Zdroj: elements.envato.com.

Cyklotrasa, ktorá vedie od kežmarskej Bielej vody až po Chatu pri Zelenom plese je jednou z fyzicky aj technicky najnáročnejších trás v Tatrách. Časť cesty k rázcestiu Šalviový prameň vedie po spevnenej štrkovej ceste, ďalej však pokračuje už len upravený skalnatý chodník. Odmenou po prekonaní náročnej cesty sú výhľady na samotné Zelené pleso, Jastrabiu vežu či Malý Kežmarský štít.

Modro značenými cyklotrasami sa vo Vysokých Tatrách môžete dostať napríklad aj z Horného Smokovca do Popradu, odkiaľ modrá pokračuje až do Kežmarku a Kežmarských Žľabov. Tam sa opäť napojíte na Podtatranskú cyklomagistrálu, ktorá váš okruh uzavrie. Užitočnú mapu s tatranskými cyklotrasami vydala Oblastná organizácia cestovného ruchu Región Vysoké Tatry. Mapa obsahuje aj typy na konkrétne výlety v regióne a vo vysokom rozlíšení ju nájdete ju na tomto odkaze.


Zdroj: www.regiontatry.sk.
Spojky medzi hlavnými cyklotrasami

Okrem spomínaných červených a modrých cyklotrás sú v Tatrách aj zelené, teda stredné a nenáročné trasy, alebo aj tzv. okruhy zdravia a rodinné trasy. Žltou farbou sa značia spojky medzi cyklotrasami alebo krátke odbočky k rôznym prírodným, historickým a technickým zaujímavostiam.

Viaceré zo spomínaných cyklotrás sú náročné na kondíciu, takže elektrobicykle môžu byť skvelou voľbou do ťažších úsekov. Možnosť nabíjania elektrobicyklov je v pivniciach projektu Lebenski samozrejme zabezpečená. Tí, ktorí elektrobicykel nevlastnia, ale chceli by si na ňom vychutnať Tatry, môžu využiť služby viacerých požičovní. Tie sa nachádzajú napríklad v Tatranskej Lomnici, Starom Smokovci, ale aj na Štrbskom Plese.

Máte záujem o informácie k projektu Lebenski z prvej ruky?
Prihláste sa na odber noviniek.