Slavkovský štít ponúka najkrajšie výhľady vo Vysokých Tatrách

29. septembra 2023

Obyvatelia Apartmánového domu Lebenski majú Slavkovský štít priamo za chrbtom. Nevyliezť naň, to by bol hriech. Cesta tam aj späť trvá približne deväť hodín. Nezabudnite na správnu výbavu a pitný režim.

Svojho času líder

Slavkovský štít patrí medzi najvyššie vrchy, ktorú sú zdolateľné bez využitia horolezeckej techniky alebo služieb horského vodcu. Tento rozložitý štít Vysokých Tatier sa nachádza vo výške 2 452 m. n. m. a ako prvý ho zdolal v roku 1664 Juraj Buchholtz starší s priateľmi. Zaujímavosťou je, že kedysi bol vraj výškovým kráľom slovenských veľhôr. Dokonca vraj siahal k magickej trojtisícovej hranici. O prvenstvo mal prísť pre zemetrasenie v roku 1774, odkedy má súčasnú výšku.

Túra na Slavkovský štít sa začína v Starom Smokovci. Môžete si ju skrátiť použitím lanovky, ktorá vás vyvezie do strediska Hrebienok. Odtiaľ už nie je žiadna skratka. Za stanicou lanovky odbočíte doľava a začnete naberať prvé desiatky výškových metrov. Niekoľko serpentín vás dovedie na Rázcestie pod Slavkovským štítom, ktoré je križovatkou Tatranskej magistrály (červená turistická značka) a chodníka zo Starého Smokovca (modrá turistická značka).

Za Rázcestím pod Slavkovským štítom naberie trasa prudší sklon. Les sa začne miešať s jemnou kosodrevinou, až prídete na Slavkovskú vyhliadku, ktorá je známa aj pod názvom Maximiliánka. Ide o nádherné miesto na skalnom výbežku. Nájdete tu informačnú tabuľu s názvami všetkých viditeľných štítov a miest. Maximiliánka poskytuje krásne výhľady, napríklad na Lomnický štít, vodopády Studeného potoka či Rainerovu chatu.

Pozor na terén

Na chodník od Slavkovskej vyhliadky po Slavkovský štít sa vzťahuje zimná uzávera. To znamená, že je uzavretý od 1. novembra do 14. júna. Kosodrevina na ňom postupne mizne a dominuje skalnatý povrch. V záverečnej časti výstupu prejdete ponad niekoľko žľabov. Na týchto miestach zvýšte opatrnosť. Nenechajte sa oklamať štítom, ktorý je v tesnom závese pod tým Slavkovským. Ide o Slavkovský nos a posledný úsek s tými najväčšími serpentínami je ešte pred vami. Cieľ symbolizuje železný kríž umiestnený na rozľahlom vrchole Slavkovského štítu. Zo Slavkovského štítu môžete pozorovať napríklad Bradavicu, ale aj Gerlachovský štít, náš najvyšší vrch. Dole sa vrátite rovnakou trasou.

Šliapanie na vrchol nie je ľahké, ale neskutočné výhľady a super pocit, ako odmena za úsilie a vytrvalosť, to stojí za to.

Máte záujem o informácie k projektu Lebenski z prvej ruky?
Prihláste sa na odber noviniek.