Architekt M. Burák: Lebenski spája výnimočnú lokalitu, ale aj súkromie pre budúcich majiteľov

30. apríla 2023
Výber materiálov, praktickosť, ale aj estetika. To sú len niektoré z atribútov, na ktoré odborníci prihliadali aj pri projektovaní Apartmánového domu Lebenski. Aké výzvy museli architekti prekonať a čo je najväčšou dominantou apartmánov? Na tieto aj ďalšie otázky odpovedal Michal Burák z Atrium Architekti.
V čom je podľa vás projekt Lebenski unikátny?
Predovšetkým v tom, že ide o rekonštrukciu pôvodného objektu – nezaberáme nové plochy, ale revitalizujeme staré. K rekonštrukcii sa zároveň snažíme pristupovať citlivo a nadväzujeme aj na pôvodnú architektúru objektu.
Čím je špecifická architektúra stavieb, ktoré vznikajú prestavbou už existujúcich budov?
Musíme sa zmestiť do priestorových a často aj konštrukčných limitov pôvodnej stavby. To býva veľmi často náročné, ale výsledok je o to cennejší. Pri novostavbách limity tohto typu nie sú.
Na čo ste sa pri tomto projekte najviac tešili?
V prvom rade na samotný výsledok. 🙂 Zároveň nás teší, že so spoločnosťou Bukna & Laurinčík môžeme spolupracovať na ďalšom projekte. Je pre nás cťou, že malú architektonickú stopu môžeme zanechať aj vo Vysokých Tatrách.
Naopak, aké výzvy ste museli pri projekte prekonať?
Veľkou výzvou bolo zachovanie žulového obkladu v spodnej časti stavby. Nejedná sa totiž o dnes bežne dostupné tenké kamenné pláty, ale o masívne bloky kameňa, ktoré rozhodne stálo za to znovu použiť. Práve toto bolo z konštrukčného hľadiska náročné. Veríme však, že stavba aj vďaka pôvodnému kamennému obkladu získa výnimočný prvok, ktorý ju definuje.
Čo je podľa vás najväčšia dominanta apartmánov z hľadiska architektúry?
Spomínaný kamenný žulový obklad, ale napríklad aj titánzinková strecha.
Spomenuli ste titánzinkovú strechu. Čím ste sa pri jej výbere nechali inšpirovať?
S úsmevom môžem povedať, že inšpiráciou bol pre nás vynikajúci film Grand Hotel Budapešť – príbeh luxusného horského hotela, ktorý v nás evokoval niečo, čo by sme aj my mohli dosiahnuť v Tatrách. Okrem toho, titánzinok je materiál, ktorý sa často používa práve v extrémne namáhanom horskom prostredí, ale aj pri rekonštrukciách striech významných kultúrnych pamiatok v centrách veľkomiest. Typickým príkladom sú strechy Paríža, ktoré sú z veľkej časti práve titánzinkové. Práve dojem luxusnej horskej chaty a práca s historickým objektom sú esenciou Apartmánového domu Lebenski.
Mysleli ste pri architektonickom návrhu aj na ekologický aspekt? Ak áno, v ktorých prípadoch?
Áno, uhlíkovú stopu redukujeme už len tým, že objekt nezväčšujeme, ako som spomínal. Snažili sme sa taktiež využiť kvalitné a odolné materiály, ktoré vydržia desaťročia, ako napríklad titánzinkovú strechu. V celom objekte budú použité špičkové drevohliníkové okná a v nosných konštrukciách prírodná tehla. Za jeden zo zelených krokov považujem aj recykláciu žulového obkladu, ktorý je úzko spätý s Vysokými Tatrami.
Interiérová ilustrácia apartmánu Lebenski
V interiéroch samotných apartmánov budú použité polyuretánové liate podlahy. V čom sú iné, v porovnaní s drevenými?
Interiéry sme sa snažili vizuálne zjednodušiť tak, aby priestoru nedominovala podlaha, ale naopak, aby povzniesla okná a výhľad z nich. Drevená podlaha by síce vo Vysokých Tatrách bola prvou voľbou, vyskúšali sme však iný prístup.
Bolo náročné zladiť moderný dizajn stavby a potrebu integrovať ju do prírodného prostredia?
Do prostredia sme sa snažili vstúpiť citlivo, moderná architektúra je skôr v úzadí, tak aby nedominovala.
Aký potenciál má projekt z hľadiska lokality? Prečo by ste sa napríklad vy rozhodli pre kúpu nehnuteľnosti vo Vysokých Tatrách?
U mňa by zavážil už len samotný fakt, že ide o Vysoké Tatry. Čerstvý vzduch, úplne iná krajina, veľa športových a turistických možností a aj dychberúce výhľady. Lebenski sa nachádza na spojnici medzi Starým Smokovcom a Tatranskou Lomnicou. Ide o pokojnú lokalitu s dostatkom slnka počas celého dňa. Nádherné výhľady na naše hory, Slavkovský štít, ale aj Kráľovu hoľu, sú čerešničkou na torte.
Máte záujem o informácie k projektu Lebenski z prvej ruky?
Prihláste sa na odber noviniek.