Trošku histórie turizmu

15. novembra 2022
Síce sa začiatok turizmu v Tatrách zvykne spájať s Beatou Laskou (16. storočie), ktorá bola údajne nemanželskou dcérou poľského kráľa Žigmunda I., naozajstný rozvoj nastal až vďaka výstavbe Košicko-bohumínskej železnice. 8. decembra 1871 zastal v Poprade prvý vlak, a to bol okamih, ktorý odštartoval silný prúd pokroku, ktorý odvtedy nezadržateľne formoval naše veľhory a aj osady na ich úpätí. Prvé auto prišlo po Ceste slobody do Vysokých Tatier až v roku 1900 a prvý autobus o dvanásť rokov neskôr. Vlak bol tak dlhé roky hlavnou tepnou, ktorá do Tatier privádzala zaujímavých ľudí a ešte zaujímavejšie myšlienky.
Okrem turistov začali Tatry navštevovať aj kúpeľný hostia, keďže história balneológie sa začala v Tatrách písať už koncom 19. storočia. A to práve v Starom Smokovci. Neskôr sa liečba dýchacích ciest rozširuje aj do ďalších tatranských osád, a tak môžeme nájsť liečebne alebo kúpele v Tatranskej Polianke, na Štrbskom plese, vo Vyšných Hágoch, či v Novom Smokovci.
Rozvoj turizmu podnietil vznik Uhorského karpatského spolku, ktorý uzrel svetlo sveta 10. augusta 1783 v Kežmarku, len 2 roky po vybudovaní Košicko-bohumínskej železnice. Bol prvou turistickou organizáciou v Uhorsku a o jeho vznik sa zaslúžili najmä vzdelanci z Kežmarku. Boli medzi nimi napríklad profesori z miestneho lýcea, úradníci, advokáti, továrnici, kňazi alebo dôstojníci. Prvá ustanovujúca schôdza spolku sa uskutočnila v Starom Smokovci. Členovia spolku sa, okrem výchovy turistov, alpinistov a budovania turistických chodníkov a vysokohorskcýh chát, zameriavali aj na vedecké poznávanie Vysokých Tatier. Členmi spolku boli aj vtedajší vynikajúci horolezci z Budapešti. Spolok bol najplodnejší v začiatkoch, kedy bola vybudovaná aj najnutnejšia sieť turistických chodníkov a chát.
Po vzniku Československa stratil Uhorský karpatský spolok časť svojej základne, keďže jeho maďarská časť prirodzene odpadla, a preto jeho spolková činnosť na našom území pokračovala pod novým názvom Karpatský spolok. Ten bol po vojne v roku 1945, na základe nariadenia Slovenskej národnej rady, zrušený. Láska k horám je však taká silná, že turizmus a alpinizmus sa v Tatrách rozvíjal naďalej, a to bez ohľadu na politické alebo spoločenské zriadenie.
História Tatier je naozaj neuveriteľne bohatá a zaujímavá. Akonáhle sa človek priberie k jej štúdiu, nevie odtrhnúť oči od množstva zaujímavých príbehov a významných osobností, ktoré svoj život nejakým spôsobom prepojili s našimi veľhorami. Nevyčerpateľnými kapitolami sú tatranské chaty, horskí vodcovia, legendárne tatranské hotely, tatranská elektrická železnica, priekopníci lyžovania alebo horolezci.
Aj touto cestou sa snažíme poukázať na to, že Vysoké Tatry nie sú len majestátne kopce a krásna príroda. Tatry sú história, príbehy a osudy výnimočných osobností, ktoré spoločne vytvárajú tú nepopísateľnú tatranskú atmosféru.
Máte záujem o informácie k projektu Lebenski z prvej ruky?
Prihláste sa na odber noviniek.